Граница

Улица која наш улаз раздваја од кафеа "Оаза" добила је име по контроверзном америчком књижевнику словеначког порекла Лују Адамичу (Louis Adamic¹) .

Од нашег улаза пружа се паралелно са улицом Џона Кенедија, а онда, као да се од нечега уплашила, негде на пола пута ка Тошином бунару, нагло скреће у лево, протежући се даље паралелно са улицом Отона Жупанчича.

Недалеко одатле друштво јој прави још једна "словеначка" улица.

Улица која носи име лингвисте и слависте Јернеја Копитара - човека који је здушно помагао Вуку Караџићу у обликовању српског књижевног језика.

Колико само Словенаца!

О господину Адамичу, за сада оволико - остаћемо му дужни један посебан, подужи текст .

Рецимо само, да је био један од ретких људи који jе имао одобрење тешко болесног Николе Тесле да га обилази у апартману бр.3327, на XXXIII спрату хотела "Њујоркер" у Њујорку...

Али, више о томе, други пут.

Е па дакле, прелазећи улицу нашега Луја Адамича, у неком тренутку, пола Вас - биће у Земуну, а пола - у Новом Београду!

Ако идете на пиће у кафе "Оазу", пре изласка из стана укућанима слободно можете рећи: "Одох ја мало у Земун" и нећете их слагати!

То ЈЕСТЕ Земун.

Од Новог Београд до Земуна може се врло брзо стићи.

Нарочито, ако станујете "на броју 48"!

У том делу Новог Београда - наш улаз - на броју 48 - ПРВИ је комшија времешном Земуну који се некако, БАШ ТУ, на својим ободима, највише офуцао - захваљујући незајажљивости "дивљих проевропских градитеља"

Али, издржао је Земун и веће најезде...

Места на галерији СУ НАША! Све се лепо види, кaо са осматрачнице!

И тако ти ми мало гледимо у њихова дворишта, СЗР-ове и СТР-ове, маникирске, фризерске и друге салоне..

Чудо једно шта све ти Земунци могу да нагурају у ту њину "дивљу градњу"!

Ако то уопште и јесу ОНИ Земунци...

Ко су - да су, за сада је све у реду ! Око међе се не дирамо, нема граничних инцидената...

Па нек фала Богу - тако и остане!

Louis Adamic¹


Рођен 23.марта 1899.године у месту Прапорче код Гросупља, тадашња Аустро-Угарска. 1913.године емигрирао у Америку у којој након натурализације 1918., осим држављанства, мења и своје име, из Алојз у Луј (Louis). 1951. године пронађен је мртав у својој кући у Њу Џерсију. Званичан узрок смрти - самоубиство. Након почетних симпатија према Титовој Југославији јавно критикује једнопартијски систем и одсуство демократије у земљама Источног блока. Многи сматрају да је био жртва политичке ликвидације...

Нема коментара:

Постави коментар