ЗАХТЕВ ЗА СЕЧУ СТАБАЛА ИЛИ ОРЕЗИВАЊЕ

Орезивање одраслих стабала се изводи током целог живота биљке. Код лишћара се врши у току вегетације, а код четинара током читаве године, осим када су јако ниске темпереатуре.
Редослед уклањања грана је следећи:
1.прво се укалњају гране које су оштећене на било који начин (суве, изломљене, полусуве, нападнуте штеточинама и болестима)
2.једногодишњи ластари који својим положајем нарушавају сам изглед стабла. Ова појава се назива „водени избојци“. Уклањањем ових делова, корен се ослобађа исхране непотребних делова круне, а тако повећа саму виталност стабла
3.дво-и трогодишње гране, пре свега из унутрашњости, чиме се крошња проређује и ослобађа делова који знатно слабије асимилишу од спољашњих
4.ако је потребно проређивање у већем степену, сасецају се и старије гране, првенствено са доњих делова и из унутрашњости. 
Овај редослед уклањања оправдан је физиолошком разликом између лишћа светла и сенке. Лишће сенке слабије асимилира и транспирише, од лишћа светлости. Ови листови се налазе на унутрашњем делу крошње и у доњим деловима. Ако узмемо ово у обзир, уклањање ових делова има потпуно биолошко оправдање.
Дрвеће које цвета у рано пролеће се орезује одмах после цветања. Врсте које цветају током читаве вегетације орезују се у добу мировања, јесен или рано пролеће. Врсте које се одликују интензивним кретањем сокова могу се орезивати док траје вегетација. У хладним климатским условима, касно летње и рано јесење презивање се избегава, јер ново настале младе гране не стижу да одрвене пре првог мраза, па пропадају.
Орезивање четинара је веома ретко, због задовољавајућег облика круне. Уклањање полусувих грана, како и грана у унутрашњости крошње доводи до постизања боље виталности.
Поједине вртсе дрвећа тешко подносе орезивање. Правилном заштитом пресека сва оваква стабла се могу сачувати од инфекције. Успех ће бити нешто мањи, али је овај поступак и даље неопходан.
Орезивање зрелих стабала представља засебно грану- дендрохирургија. Поред познавања технике посебну пажњу треба посветити заштити извођача радова, као и пролазника. Приликом извођења радова користе се: различити типови ужади, мердевине, тестере, маказе, комуналне дизалице, различити материјали за попуњавање шупљина и средства за премазивање површина.
Постоји неколико упутстава у дендрохирургији:
СЕЧЕЊЕ великих грана неопходно је ако су оне труле или суве. Такве гране се секу у три реза који омогућавају лако уклањање, без одваљивања коре. Ако су гране тешке, онда се везују за јачу грану изнад или ако такве гране нема везује се за дебло, с тим да се конопац вуче за време сечења. Овим се избегава гуљење коре орезаном граном.
ЧВОРОВИ који се користе за везивање тешких грана, могу бити различити, а њихова сигурност зависи од оптерећења којима су изложени.
ГРАНЕ се сасецају без обзира на величину до самог дебла. Тиме се избегава брза појава трулежи и нагли раст пупољака у основи гране. Пресек ора да буде вертикалан.
РЕДУКОВАЊЕ КРОШЊЕ се примењује када је потребно да се превелики пораст грана ублажи. Гране се сасецају до тзв. тачке раста, односно, пупољка који је грану формирао. Током обнављања круне у околини пресека јавлкја се много избојака, које треба стално уклањати. Оставља се само један, најјачи, који има најбољи положај, што обезбеђује формирање нове круне.
ПОДВЕЗИВАЊЕ ГРАНА представља најједноставнији начин да се спречи њихово ломљење и цепање. Гране се везују жицама или шипкама на већој висини, увек слабије за јачу грану. Угао између јаке и слабе гране не треба да износи више од 45º, а код грана исте јачине, не више од 30º.
ПОДИЗАЊЕ КРУНЕ представља уклањање доњих грана због боље видљивости. Најбоље је да се круна оваквих стабала редовно орезује, а овим спречи њено разграњавање.
ПОДВЕЗИВАЊЕ РАКЉИ се користи када постоји опасност да се гране приближно истих димензија раздвоје или расцепе. То се чини кроз саму ракљу или везивањем грана на одређеној удаљености од места евентуалног цепања. Поред шипке код грана које у превише дугачке могу се користити јаки конопци или жице. Подвезивање се изводи на висини од 1/3 дужине гране од места на ком су оне спојене. 
ПОДУПИРАЊЕ ГРАНА се врши код изразито дугачких грана и има оправдање само ако се ради о веома значајним стаблима.(платан у Топчидерском парку).

Преузето са:  www.ekosistem.org.rs .


Поднети Захтев за сечу или орезивање стабала, стр.1. и 2, и није нека мука. Наћи те га и преузети и са сајта Градске општине Нови Београд  Међутим. 
Један од основних предуслова да се удовољи Вашем захтеву са сечу или орезивање стабала јесте омогућавање прилаза хидрауличној платформи висине 22 метра, која је неопходна да би се овакав посао обавио.  
Али, како ефикасно уклонити паркиране аутомобиле који ометају извођење радова и прилаз хидрауличне дизалице? Да ли је стављање појединачних обавештења на ветробранским стаклима аутомобила најбољи начин да их њихови власници помере и тако омогуће реализацију захтева за који сте по ко зна који пут платили административну таксу у укупном износу од 537,00 динара? 
Ко сноси последице због неиспуњења уговорне обавезе друге стране? Плаћену услугу нисте добили, а они новац - јесу.
Дрво испред Вашег прозора почиње да Вам личи на далеког рођака секвоје и остаје Вам да се надате да ће крошња испред Вашег прозора ипак достићи још пар спратова изнад, и да ћете најзад ускоро гледати само у стабло које ће нешто мање красти дневно светло које Вам је до сада улазило у стан само током јесењих и зимских дана.
Када једног дана ипак дођу, и ураде посао који сте већ давно преплатили, схватићете шта је био узрок Ваше депресије, каква је благодет живети у сунцем окупаном стану и како је за срећу потребно тако мало..

ул.О.Жупанчича 48

Нема коментара:

Постави коментар